8 съвета за декориране на банята, които ще ви помогнат да я почиствате с лекота

Едно от най-трудните за почистване места във всеки дом, разбира се, е банята. Поради високата влажност тук постоянно се натрупва прах и мръсотия.

Но, ако следвате прости правила, тогава почистването на банята може да отнеме много по-малко време.  Какво е необходимо?

Осигурете добра вентилация

Вентилационната система ще ви освободи от необходимостта от редовно проветряване на помещението. Освен това значително ще намали риска от появата на плесени и гъбички.

Вентилацията може да се комбинира с осветлението – вентилаторът ще изтегля влажния въздух. Също така, добре е да монтирате вентилационна система в долната част на вратата.

Облицовайте стените с гладки, светли плочки

Върху тъмни повърхности петната са много по-видими, отколкото по светлите, така че изберете плочки от подходящ цветови диапазон.

Фугите следва да се третират със сива, а не бяла фугираща смес. Освен това е желателно да се избягват релефните плочки, които само събират нечистотии.

Правилно организиране на съхранението

Ако инсталирате мивката в шкаф с чекмеджета, проблемът със съхранението ще изчезне от само себе си. В тях могат да се съхраняват аксесоари за баня, продукти за лице и коса, както и паста за зъби.

Дайте предпочитание на емайлираните повърхности

По-лесно е да премахнете петна от емайл, отколкото от акрил. Вторият, като правило, се износва силно под въздействието на химически препарати и тогава е почти невъзможно да се премахнат следите от упорити багрила.

Заменете завесите със стъклен параван

Грижата за вашия стъклен параван ще ви спести времето, необходимо за почистване на завесите. В гънките им бързо се натрупва влага, което води до развитие на вредни микроорганизми. Докато стъклото е достатъчно само от време на време да го избършете с парцал или хартиена кърпа.

Позиционирайте тоалетната до стената

Банята е препоръчително да бъде оборудвана с тоалетна чиния с антибактериално покритие, която може да се вгради с крепежни елементи към стената.  Освен по-добрия естетически вид, тоалетната ще е и по-лесна за поддръжка.

Използвайте течен сапун

Обикновеният сапун оставя мазни следи и създава благоприятна среда за размножаване на бактерии. Ето защо е по-добре да закупите течен.

Почиствайте редовно

Ако не искате постоянно да правите „пролетно почистване“, почиствайте по-често само най-мръсните места.

Ето и още няколко трика:

Добавете почистващ препарат към държача на четката – и всеки път, когато го използвате, ще правите малко почистване.

Пръснете върху огледалото за баня малко пяна за бръснене и избършете с суха кърпа – ще предотвратите замъгляване на стъклото, появата на ивици и плака по повърхността.

За почистване на крановете използвайте восъчна хартия за печене – восъкът ще предпази хромираната повърхност на крана от вода и плака ще се образува много по-рядко.

Последно
Не пропускай