8 признака, че претоварването вече е започнало да разрушава тялото ви

Симптомите на преумора са лесни за игнориране. Но тревожните признаци не трябва да бъдат пренебрегвани, защото постоянната умора и стресът убиват здравето.

Когато човек работи много усилено и почива много малко, страда както физическото, така и психическото здраве.

Но как да хванем момента, в който обикновената умора се превръща в животозастрашаваща преумора? Има няколко симптома, които ще ви помогнат да разберете, че е време да си вземете почивка. Те са назовани от д-р Майкъл Джонеско, специалист по спортна медицина в Медицинския център на Уекснър в Университета на Охайо.

Постоянно чувство на умора и нарушение на съня

Ако сте толкова уморени, че не можете да спите след това, ако изобщо можете да останете будни няколко нощи и след това да спите дни наред, здравето ви е в опасност. Проблемите със съня могат да бъдат първото повикване за събуждане, което показва, че очевидно не си почивате достатъчно.

Постоянни главоболия

Колкото по-често сте стресирани, толкова по-вероятно е да имате високо кръвно налягане. Претоварването може да причини главоболие. Така че, ако постоянно страдате от мигрена , може да се окаже, че просто сте твърде уморени.

Спазми в стомаха

Друг важен, макар и неочевиден на пръв поглед, симптом на преумора са стомашните проблеми. Когато поемаме твърде много и не почиваме, тялото ни реагира на претоварване, като отделя хормони на стреса, което причинява храносмилателни проблеми и стомашни болки.

Пулсът е бърз дори в покой

Хормоните на стреса принуждават тялото да мобилизира всички сили. Така се увеличават броя на сърдечните удари – за да изпомпват повече кръв към периферните тъкани.

Менструалният цикъл е станал нередовен

Друг признак на постоянен стрес е неуспехът на менструалния цикъл. Факт е, че когато жената не получава необходимата почивка, тялото й започва да намалява различни функции, включително репродуктивни. Ако менструацията ви непрекъснато се забавя без причина, тогава очевидно е време да преразгледате графика си.

Чувство на слабост

Понякога изтощаваме тялото си толкова много, че слабостта не изчезва дори след почивка. Както отбелязва личният треньор Кевин О’Конъл, ако пренатоварим тялото и ума си, ще бъде по-трудно да се възстановим по-късно. Слабостта става всепоглъщаща – трудно е не само да отидете на фитнес, дори да станете отново от дивана или да се разходите преди лягане.

Трудности с концентрацията

Силната умора причинява проблеми с концентрацията. Така наречената „ мозъчна мъгла “, невъзможността да се съсредоточи върху нещо, е ясен признак на преумора. Ако разбирате, че ви е трудно да се справите със задачи, които преди не са ви създавали трудности, може да се окаже, че тялото ви е изтощено.

Последно
Не пропускай