7 навика за избягване на деменция дори при висок наследствен риск

Уникална връзка установиха учени от Медицинския център на Университета на Мисисипи. Проучването е проведено върху 10 000 доброволци.

Най-висок риск от развитие на деменция в напреднала възраст се открива при тези, чиито близки също са страдали от този синдром. Например, ако с диагнозата „деменция“ са майката и бабата от една и съща линия .

Въпреки това, както установиха американски учени, не всичко е толкова зле. Има 7 навика, за които е научно доказано, че могат да предпазят от развитие на деменция, дори тези с най-висок риск.

„Това са седемте прости правила за живот на Американската сърдечна асоциация“, казва Ейдриън Тин, автор на изследването и експерт в Медицинския център на Университета на Мисисипи в Джаксън. „Добрата новина е, че това се отнася дори до хора с най-висок генетичен риск.“

Правилата за предпазване от деменция са наистина много прости:

  • Бъди активен
  • Яж правилно
  • Бори се с наднорменото тегло
  • Спри да пушиш
  • Поддържай здравословни нива на кръвното налягане
  • Контролирай нивата на холестерола
  • Следи нивата на кръвната захар

Общо в проучването са участвали 8823 европейци и 2738 африканци. Здравето им е наблюдавано в продължение на 30 години.

„В началото на изследването средната възраст е била 54 години“ – обясняват авторите на научната работа. „Изчислихме генетичните рискови резултати, използвайки анализ на целия геном за болестта на Алцхаймер.

Освен това, участниците в експеримента били разделени на няколко групи според степента на генетичен риск от получаване на деменция. Сред европейците най-висок риск е установен при 27,4 процента от участниците, сред африканците – 20,4 процента.

„До края на изследването 1603 европейци и 631 африканци развиха деменция“, разкриват изследователите. „Колкото повече от тях следваха „факторите на начина на живот“, толкова по-нисък се оказа и рискът от развитие на деменция.“

Последно
Не пропускай