6 погрешни нагласи, които провокират емоционално изгаряне

Щастието на човек до голяма степен зависи от типа на мисленето му. В този смисъл, ако главата е пълна със стереотипи и негативни нагласи, е много трудно да бъде щастлив. Често от детството се внушават правила, които влияят негативно на отношението към живота и пречат на получаването на радост от него. Ще се спрем именно на тези неща, които психолозите горещо препоръчват да променим.

Работата винаги е тежка, не може да бъде приятна

В исторически план съществува мнение, че работата е нещо тежко, ужасно, което носи само проблеми. Работата трябва да се търпи заради парите и други положителни аспекти. На работа можете да страдате, а отпускането и наслаждаването на живота да става през уикендите и по време на празниците. По правило не е прието да се очакват положителни емоции, удовлетворение, развитие, комфорт от работата. Трудно е за всички и трябва да е трудно и за вас. Това е коренно погрешно. Единственият виновен, ако това наистина е така, сте вие. Защото сте избрали да вършите нещо, което не ви носи радост и удовлетворение. Но това може да се промени – отново зависи единствено от вас!

Всеки момент трябва да се прекарва с полза

Друго погрешно отношение, което често се преувеличава от гурута за управление на времето, е, че всяка минута от живота трябва да бъде продуктивна. Но това не е невъзможно нито практически, нито теоретично, без емоционално изгаряне. Работа, саморазвитие, културно обогатяване и нито минута свободно време, освен може би за сън. Шофиране на кола – слушане на подкаст, летене в самолет – четене на нова книга по психология, вечеря вкъщи – време е да напишете план за утрешния ден. По някаква причина се смята за ужасно просто да лежиш и да си почиваш пасивно.

Ако искаш да се справиш добре, направи го сам, не питай никого

Много хора следват този стереотип, защото погрешно мислят, че само слабаците и непохватните хора молят за помощ. Добър пример за такава ситуация е млада майка, която моли за помощ и получава куп упреци от обкръжението си, защото добрата майка може да се справи сама. Такива стереотипи не са градивни и дори са много вредни. Възможността за делегиране на задачи ви позволява да спестявате ресурси и да постигате резултати по-бързо.

Заемете се с работата си и я карайте така до песния, независимо какво ще ви коства

Друга настройка, набита в главите ни от детството. Правенето на нещата наполовина е признак на слабост. Завършваш института и отиваш да работиш и така до пенсия. Ако искаш да промениш нещо, тогава си ненадежден, непоследователен човек. Има неща, от които наистина не си струва да се отказваме, но не всички са такива. Плановете ни  могат да се променят, както и ние самите, не се страхувайте да бъдете гъвкави.

Някой го е направил, значи и вие можете

Това може да се отнася за различни области на живота – загуба на тегло, кариера, майчинство. Ако някой е успял да роди три деца, значи можете. Ако някой е постигнал висоти в кариерата си и трябва да опитате. Даваш всичко от себе си. Но всичко много зависи от здравето, манталитета, финансовите възможности, околната среда, образованието и възпитанието. Понякога късметът решава много неща, а не ние. Може да се вдъхновите от успеха на някой друг, но е по-добре да следвате мечтата си със собствено темпо.

Постигането на резултати без да се жертва нещо е невъзможно

Ако искате да постигнете много, бъдете готови да пожертвате нещо. Добро настроение, здраве (физическо и психическо), семейство – има много възможности. Понякога наистина трябва да избирате, но да жертвате важни неща в името на целите далеч не винаги е оправдано.

Тези вярвания не заслужават внимание. Отървете се от тях възможно най-скоро, препоръчват психолозите.

Последно
Не пропускай