5 сутрешни грешки, които могат да ви лишат от енергия за целия ден

Смята се, че сутринта задава ритъма на целия ден. Тя определя настроението.

Съществуват упорити митове и често срещани грешки, които несъзнателно сме заучавали от детството и които трябва да се променят, за да бъдем енергични и ефективни през целия ден.

Когато принуждавате себе си да ставате рано

Всички добре знаят поговорките за сутринта: „Който става рано, Бог му дава” и „Ранно пиле рано пее”. Но твърденията, че само „чучулигите“ правят много, са фундаментално погрешни, разкрива Крис Бейли, автор на книга за производителността.

Според него човек не трябва да се кара на себе си, ако няма желание и сили за рано ставане. Човек, който се събужда в 10 часа сутринта, може да бъде абсолютно толкова енергичен и да има време да свърши много полезни неща през деня, както някой, който скача от леглото в 5 сутринта. Единствената разлика е колко ефективни и продуктивни са тези хора, след като се събудят. Един може безсмислено да се взира в екрана или да играе с котката до обяд, друг може да свърши един куп работа.

Ето защо, ако графикът ви го позволява, опитайте да експериментирате със събуждането сутрин и вижте в колко часа ви е по-удобно да ставате. Може да откриете, че вършите повече през деня, ако спите още няколко часа.

Започване на деня в турбо режим

Греъм Алкът, автор на книги и основател на Проекта за продуктивност и производителност, казва, че губим най-много енергия, когато включим „джет режим“ в началото на деня.

Факт е, че мнозина, щом се събудят, веднага включват телефоните си и проверяват последните съобщения, писма, четат новините. Но този навик е много вреден. Така каните външния свят в деня си и той веднага започва да ви налага своето настроение и емоционален фон. По-добре е мислено и спокойно да обмислите плановете и списъка със задачи за деня.

Размотаването по халат половин ден

Психологията описва какво се случва с човек и неговия мозък, когато той облича едни или други дрехи. Например, когато човек е в костюм, неговите показатели за интелигентност могат да се повишат, а ако, например, е в лабораторна престилка на учен, концентрацията на вниманието му забележимо се увеличават.

Преминаването към работа буквално казва на мозъка ви, че нещо ново ще се случи и ви помага да превключвате вниманието си между различни задачи.

Пропускане на закуската

Закуската  е важна част от сутрешното ежедневие, тя ни дава енергията, от която се нуждаем. В същото време трябва да избирате разумно какво ще сложите в чинията си. Закуската не трябва да е сложна – не е нужно да губите време за овесени палачинки или гювечи. Всичко, от което се нуждаете, е чиния с протеини, мазнини и сложни въглехидрати – например, пълнозърнест тост с фъстъчено масло.

Не забравяйте за водата, която също е необходима за ефективното функциониране на мозъка. Липсата на течност силно влияе върху способността да бъдете продуктивни. Изследванията показват, че дори леката дехидратация може да влоши настроението, паметта и концентрацията.

Добър навик е да пиете чаша топла вода сутрин – преди закуска .

Опитвате се да направите всичко

Опитът да се опитате да имате време да направите всичко, дори в перфектна форма, може да доведе до неприятни последици.

Изключително важно е да намерите поне няколко минути за себе си сутрин – да седнете спокойно на масата с чаша кафе, да излезете навън с кучето, да правите стречинг, прости упражнения или малко медитация – дори докато все още лежите в леглото.

Последно
Не пропускай