3 напитки, които помагат за понижаване на лошия холестерол

Добавянето им в менюто ще минимализира риска от атеросклероза и  сърдечно-съдови заболявания въобще. Тези напитки,  не само не вредят, но и помагат за снижаване нивата на  на холестерола в кръвта.

Доматен сок

Европейската федерация по вътрешни болести установи, че доматите и доматеният сок съдържат ликопен, понижаващ холестерола и същевременно осигуряват добра превенция рак и сърдечни и съдови заболявания. Установено е, че ликопенът се усвоява най-добре след термична обработка , но и дори да заложите на пресни домати, това също е добра алтернатива.

Всъщност, доматът отдавна е признат за убиец на рака, така че сокът му е задължително да присъства в менюто ни.

Кой не трябва да пие доматен сок?

На първо място тези, които са алергични към доматите.

Същото се отнася и за  страдащите от бъбречни заболявания. Понеже тези зеленчуци съдържат оксалати, те могат да провокират отлагането на камъни в бъбреците.

Ако имате стомашно-чревни проблеми, също трябва да внимавате.

Доматите могат да провокират  киселини.

Сок от нар

Учените смятат, че сокът от нар предпазва кръвоносните съдове от атеросклероза. Нарът действа благоприятно и за снижаване нивата на  захарта в кръвта за 15 минути. Той е чудесен и за справяне със стреса на работното място . Шотландски учени са провели експеримент и са установили, че сокът от нар намалява сърдечната честота и подобрява настроението на работещите. Мнозина се страхуват, че напитката може да  разяде зъбния им емайл, но учените бързат да ни успокоят – киселината на нара по никакъв начин не влияе на усмивката.

Кой още не трябва да пие сок от нар? Неразреден сок от този плод е противопоказан за всеки, който страда от гастрит  и язва. Хората с хроничен запек също трябва да се въздържат от консумацията му.

Бадемово мляко

Популярното бадемово мляко ще се хареса на тези, които следят зорко здравето на кръвоносните си съдове. Факт е, че бадемите съдържат мононенаситени мастни киселини, а те са враг на „лошия“ холестерол. Въпреки това, бъдете внимателни с напитката, тъй като съдържанието на захар в бадемовото мляко често надхвърля препоръчителните дози и също така напитката съдържа консерванти. Не бива да забравяме също и че бадемовото мляко е с високо съдържание на въглехидрати. Добре е да избягвате бадемовото мляко и ако страдате от алергии към ядки или кърмите.

Последно
Не пропускай