Киноа – eдна от най-здравословните храни на трапезата

0

Киноа е псевдо-житна храна, която заслужава да заеме почетно място в кухнята. През последните няколко години бързо се увеличава популярността сред привържениците на здравословното хранене, на които са важни хранителните стойности на консумираната храна. Киноа присъства на все повече трапези, защото се готви много бързо и лесно се съчетава с различни ястия. До скоро неизвестна култура е отглеждана повече от пет века на Андите позната под името „златната храна на инките“. Все още в някой страни на малките семенца киноа хората казват свещена храна със златни зърна, защото това наистина е така.

Киноа е богат източник на протеини, аминокиселини, фибри, магнезий и желязо. Тази храна снабдява човешкия организъм с много повече антиоксиданти от която и да било друга зърнена храна. Използва се в безглутеновите диети и носи много ползи за здравето. Растението е сред редките житни култури, които не съдържат глутен и поради тази причина е идеален заместител на белия хляб, тестените изделия, ориза и зърнените закуски. Имайки предвид хранителните вещества, които съдържа, може да поеме лидерската позиция при най-здравословните храни.

Учените са установили, че ако включите киноа в ежедневното си меню ще предпазите организма от: сърдечносъдови заболявания, диабет, хемороиди, високо кръвно налягане, рак на дебелото черво и наднормено тегло. Киноа помага храносмилането и се препоръчва на деца, бременни жени, диабетици, спортисти, възрастни хора и т.н..

Киноа нараства в процеса на готвене, така че имайте предвид, че от 1 чаша сурово киноа ще получите около 3 чаши варено киноа. Най-добър начин за приготвянето му е да го добавите във вряла вода и да варите на ниска температура 15-20 минути.

Консумирайте киноа в комбинация със зеленчуци и плодове или добавете в супи и дресинг за салати. Основни ястия с ориз могат да бъдат приготвени и с киноа. Притежава подходящ вкус и приятен аромат за десерт. Бъдете изобретателни, защото вкусът на киноа позволява безкрайни кулинарни експерименти.

Киноа се произвежда в Еквадор, Боливия и Перу, а на европейския пазар се продава пакетирана в био магазините. Определено си струва да даде шанс на това растение да обогати вашата трапезата и да подобри живота ви.

Снимка: Fotolia

Остави коментар