Еднодневна обиколка на Солун

0

Само на 300 километра южно от София се намира Солун. Това е вторият по големина град в Гърция – страната на древните философи и божите храмове. Солун ще ви представи истински запазените паметници, мавзолеи, пантенони от древногръцката история, които са успели да оцелеят, въпреки влиянието на няколко империи и големия пожар през 1917 година. Панорамата над Солун е като илюстративна картина от стари крепостни стени допълнени със съвременна архитектура и стил, които оставя без думи всеки посетител. Модерният европейски град е запазил дъха на старото време, което му позволява да бъде добавен в списъка на Юнеско за световното културно и природно наследство. Солун не би бил толкова желан от завоевателите и атрактивен за любителите на туризма ако не разполага с такова хубаво пристанище на Егейско море.

Името Солун „Тесалоники“ означава победа над тесалийците. През 315 г. пр.н.е. града е управляван от македонския цар Касандър, който решава да кръсти града с името на неговата любима жена Тесалоника. Нейният баща Филип II ( баща и на Александър Македонски) нарича дъщеря си Тесалоника, след заслужената победа над тесалийците.

Няма как да отидете в Солун, а да не видите Бялата кула, която стои издигната на брега на Солунския залив. Тази кръгла фигура е била затвор, а след освобождението от турско робство се е превърнала в един от най-посещаваните музеи в Гърция. От едната страна на улицата се наслаждавате на синята морска шир, а от другата страна се възхищавате на архитектурата на високите сгради с безброй магазини, кафенета, ресторанти и културни обекти пълни с хора. Живота в Солун не спира да кипи. Потвърждение за това са малките корабчета с подвижни барове, които минават на всеки кръгъл час до Бялата кула и канят на разходка посетителите. Ако поръчате кафе ви носят вода, бисквитки или малко сладко парче шоколад, а ако поръчате бира, ще получите ядки или чипс. А когато отидете на обяд или вечеря в Солун следва безплатен десерт. Ще останете впечатлени и от чистотата на заведенията, независимо от това дали се намират на брега или във вътрешността на града. Независимо от това колко луксозно изглеждат и колко туристи ежедневно минават в тези заведения, гостите винаги се посрещнат с искрена усмивка. Гърците са доста разговорливи хора, готови да ви помогнат, да ви упътят и да ви разкажат история на техния град. Говорят английски със смешен акцент, но това не пречи да се разберете.

  DSC_5261       DSC_5284

Продължавайки да вървите по брега на морето ще видите поставената бронзова статуя на старогръцкия философ Аристотел. На площад Аристотел се провеждат голям брой на празнични мероприятия. В обикновените дни една част от хората се снимат до статуята на Аристотел, а другата част хранят накацалите групи от гълъби на площада. Ако хвърлите поглед от високо площада има формата на бутилка, която е заобиколена от високи сгради и музеи на изкуството.

За туристите са отворили врати и други исторически забележителности: Ротондата (най-старата църква в Солун), църквата „Свети Димитър“ (патрония светец на града) , Арката на Галилей, Олимпиския музей и много други исторически галерии.

От известният солунски пазар може да купите подаръци за близките като традиционните напитки: узо, ципуро или зехтин от маслини. Любителите на шопинга може да се разходят по най-известната търговска улица Виа Егнатия.

Еднодневната обиколка на Солун е напълно достатъчна за да видите по-голяма част от историческите паметниците на родния град на светите братя Кирил и Методи и да отделите два-три часа за пазаруване.

Снимки: Ladybook.bg

Остави коментар