Детско възпитание: 5 грешки, които често правим

0

Едва ли някой ще отрече, че няма писани правила за възпитание на децата. Най-добрият начин да се учим е като правим грешки, но дали това е приложимо и при възпитанието на децата? Означава ли това, че не сме си свършили работата като родители? Или че сме лоши родители?

Предизвикателства, свързани с детското възпитание

Вярно ли е, че най-често грешките, които допускаме при възпитание на децата, са защото не умеем да преценим добре ситуацията? (цитирано от Комсед). Да. В повечето случаи дори не знаем какво сме объркали.

Кои са 5-те грешки, които допускаме, и как да ги предотвратим?

1. Глезим ги твърде много

Може би не се замисляме защо глезим децата си. Причината не е от любов към възпитанието, а по-скоро защото изпитваме вина, че не сме били достатъчно време с тях. Без искаме, по този начин учим децата, че каквото и да поискат, ще бъде изпълнено. За да предотвратите тази практика, важно е първо да наблюдавате себе си и да установите, че го правите.

2. Безразлични сме

Няма по-лошо отношение от безразличието. Вие може и да не сте безразлични към възпитанието на детето, но детето да се чувства по този начин. Ако не се интересувате от това как е минал денят му, не знаете какво го тревожи, кои са силните му страни и върху какво трябва да работи, трябва сериозно да поработите върху отношението си.

Детското възпитание

Препоръчани продукти от Smartliving.bg

Как може да започнете? Първоначално, проявявайте повече интерес към ежедневните дейности на детето. Споделяйте време заедно в игри, занимания, разходки, пазаруване и други. Така ще спечелите доверието му и това е ключът към промяната в отношенията ви и във възпитанието му.

3. Твърде строги

Прекалената строгост не е помогнала на никой, когато говорим за възпитание. Защо? Защото вместо да мотивира детето и да му дава поле да се доказва, тя създава у него усещане, че е безсилно да задоволи вашите очаквания. Вместо да бъдете твърде строги и прекалено изискващи, опитайте да подходите с разбиране и доверие. Мотивирайте го, че добрите му резултати предстоят, ако опита да положи повече усилия.

4. Поставяне на условия

Всеки от нас е поставял условия в дадена ситуация. Например: „ако си изядеш супата, ще гледаш телевизия“, или „ако си легнеш навреме, утре ще идем в мола“ и други подобни. Тези тактики не са печеливши, нито възпитателни. Те изграждат у детето модел, чрез който то се научава да спазва условия, които не само, че не са полезни за него, но и то не научава нищо от тях. Освен това, поставянето на условия от ваша страна ви прави безсилни като родители. Ако не можете да се справите с елементарна ситуация, то тогава може би трябва да помислите какво да промените в себе си.

5. Непоследователност при възпитанието

Всеки е бил свидетел на непостоянство от страна на родителите. Става въпрос за онези ситуации, в които при възпитание веднъж подхождаме по един начин, а друг път по друг. Веднъж сме добронамерени към детето, когато е изцапало чистата си блуза, скъсало си е маратонките или друго, а при подобна ситуация – се държим агресивно и негативно. Това обърква децата и създава у тях усещане за малоценност.

Важно е да не забравяме, че ние сме отговорни за възпитанието на децата ни. Ако им отделяме повече време, реагираме с търпение и подкрепа, резултатът ще е по-добър.

Остави коментар